Home > Ordliste

Ordliste

Ordlisten indeholder de mest anvendte ord og begreber, som er benyttet i DMA-portalen.  


Ord

Forklaring

Adresse

Virksomhedens (produktionsenhedens) fysiske placering/beliggenhed.

Afgørelse

En myndigheds afgørelse om hvad der er gældende ret for en virksomhed eller et husdyrbrug. Det kan f.eks. være en miljøgodkendelse, en tillægsgodkendelse, en afgørelse om at virksomheden ikke er godkendelsespligtig, en tilladelse eller en revurdering.

Aktiv / Inaktiv

En virksomhed/et husdyrbrug har status som ”aktiv”, så længe miljømyndigheden skal kontrollere om virksomheden overholder eksisterende miljøgodkendelser, tilladelser, påbud, kommunale forskrifter og regulativer. F.eks. vil et deponi, som er ophørt i CVR-terminologi, fordi der ikke længere er økonomiske aktiviteter forbundet med virksomheden, men hvor der stadigvæk tages målinger for at overvåge udvaskningen af farlige stoffer, betragtes som ”aktiv”. Først når tilsynsforpligtelsen er ophørt, bliver virksomheden betragtet som ”inaktiv”.

Aktiviteter/anlæg

En virksomheds aktiviteter fra et miljømæssigt perspektiv. Der kan være mange forretningsmæssige aktiviteter på en virksomhed. Nogle aktiviteter skal miljøgodkendes, mens andre aktiviteter kræver tilsyn.


Se hvilke aktiviteter, der er godkendelsespligtige her (link).

Hovedaktiviteten er virksomhedens væsentligste aktivitet fra et miljømæssigt perspektiv, mens biaktiviteter er mindre væsentlige aktiviteter.


Se hvad der definerer en hoved- og biaktivitet her (link).

Basistilstandsrapport 

Basistilstandsrapport om jordforurening på virksomhedens grund.

IED-virksomheder, der håndterer visse stoffer, skal udarbejde en basistilstandsrapport enten i forbindelse med opstart af en ny virksomhed, eller når en eksisterende virksomhed får revurderet sin miljøgodkendelse. Hvis der ved ophør findes en væsentlig forøgelse af forureningsniveauet skal virksomheden bringe området tilbage til den tilstand der er beskrevet i basistilstandsrapporten.


Se ​også IED-virksomhed.


Læs mere om basistilstandsrapporter her (link). 

Beredskabsplan

En beredskabsplan skal begrænse eller afværge hændelser, som påvirker personer, virksomheder og miljøet efter et større uheld på en virksomhed. En virksomhed, der opbevarer eller anvender større mængder brandfarlige, eksplosive eller giftige stoffer, skal udarbejde en intern beredskabsplan. Samtidig skal myndigheden på grundlag af virksomhedens oplysninger og en offentlig høring vedtage en ekstern beredskabsplan, om hvordan borgerne skal forholde sig i tilfælde af uheld, og informere borgerne om planen.


Se mere på Miljøstyrelsens hjemmeside (link).


Biaktivitet

Se Aktiviteter/anlæg.

Bilag 2-virksomhed

En mindre miljøtung virksomhed, som er omfattet af godkendelsesbekendtgørelsens bilag 2.


Læs mere på retsinformations hjemmeside (eksternt link).

CHR-nummer

Det Centrale Husdyrbrugsregister, hvor alle dyre besætninger skal være registreret.

CVR-nummer

En virksomheds identifikationsnummer i det Centrale Virksomhedsregister, CVR.

Dominoeffekter

Hvis et uheld på en risikovirksomhed breder sig til nabovirksomhed(er) og medfører et følgeuheld, så virkningen af det oprindelige uheld bliver værre.

Del af systematisk vurdering i forbindelse med en risikoaktivitet

Angiver om risikoinspektionen (risikotilsynet) er en del af et inspektionsprogram, hvor de involverede myndigheder (eks. miljømyndigheden, Rigspolitiet, Beredskabsstyrelsen, Arbejdstilsynet) sammen har lavet en systematisk vurdering af mulighederne for og konsekvenserne af et større uheld på risikovirksomheden.

Godkendelsespligtige virksomheder og husdyrbrug

Godkendelsespligtige virksomheder og husdyrbrug, skal have en miljøgodkendelse før virksomheden kan etablere sig og skal ved udvidelser eller ændringer, som har miljømæssig betydning, ansøge om miljøgodkendelse. En godkendelsespligtig virksomhed eller husdyrbrug er om er omfattet af godkendelsesbekendtgørelsen eller husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen.

Se retsinformations hjemmeside for virksomheder(eksternt link).


Se retsinformations hjemmeside for husdyrbrug(eksternt link).


Det er enten kommunen, som er godkendelsesmyndighed eller Miljøstyrelsen Virksomheder, som er godkendelsesmyndighed (for de såkaldte (s)-mærkede aktiviteter i godkendelsesbekendtgørelsens bilag 1 og 2).

Grunddata

Virksomhedens/husdyrbrugets navn, beliggenhed og identifikationsnumre, bl.a. CVR-og P-nummer.

Hovedaktivitet

Se Aktiviteter/anlæg

Husdyrbrug

En ejendom, der har et dyrehold på mere end 3 dyreenheder med tilhørende stalde, gødnings- og ensilageopbevaringsanlæg samt øvrige faste konstruktioner og tilhørende arealer.

Læs på retsinformations hjemmeside (eksternt link).

Høring

Angiver om en sag/dokument har været i høring evt. med angivelse af høringsperiode og høringsfrister. Visse sager og dokumenter skal i høring. Reglerne for høring er fastsat i Forvaltningsloven af 1987 og har til formål at sikre, at myndighederne forbereder sager på en måde, som giver sikkerhed for, at der på et forsvarligt grundlag træffes en rigtig afgørelse. Miljøtilsynsplaner, miljøgodkendelser osv. skal i høring.

 

Håndhævelse


Håndhævelse sker, når myndigheden ved et fysisk tilsyn eller foretager et administrativt konstaterer at et vilkår (eller et kontrolpunkt) er overskredet eller at der er utilfredsstillende miljøforhold. En håndhævelse kan f.eks. være en indskærpelse, et forbud eller et påbud.

IED-Husdyrbrug

Et husdyrbrug, der har aktiviteter omfattet af § 12, stk. 1, nr. 1-3, i lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug eller har en godkendelse fra før loven om husdyrgodkendelse trådte i kraft (og således omfattet af miljøbeskyttelsesloven kapitel 5).

Læs mere her (eksternt link). 

 

For de husdyrbrug, som har en ”gammel” miljøgodkendelse fra før 2007, kan du læse mere her(link). Disse er omfattet af godkendelsesbekendtgørelsens bilag 1, listepunkt: 6.6.1), 6.6.2) og 6.6.3).

IED-oplysninger

Oplysninger om IED-virksomheder, som er ”direktiv-bestemte”, og som videresendes til EU jf. Implementing Decision af 12. December 2012: (2012/795/EU). Se ​IED-virksomhed

IED-Virksomhed

En stor og miljøtung virksomhed, som er omfattet af godkendelsesbekendtgørelsens bilag 1. Kaldes en IED-virksomhed, fordi den har aktiviteter, der er omfattet af EU's direktiv om industrielle emissioner (IE-direktivets bilag 1).

Læs mere her (link).

Kolonnestatus

Betegnelse for virksomhedens brug eller oplag af giftige, brandfarlige eller eksplosionsfarlige mængdemæssigt. Generelt karakteriseres Kolonne 2-virksomheder ved, at de har mindre oplag af stoffer end Kolonne 3-virksomheder.


Læs mere her (link).

Kontaktoplysninger

Myndighedens kontaktoplysninger på godkendelses- og tilsynsområdet.

Markstakke

En bunke kompost med et tørstofindhold på mindst 30%, der må oplagres i marken, hvis oplaget er overdækket med kompostdug eller lufttæt materiale. Hvis der forekommer markstakke på et husdyrbrug, skal disse registres i forbindelse med et fysisk tilsynsbesøg.

Matrikelnummer

Matrikel identifikator jf. Matrikelregistret fra Geodatastyrelsen.

Miljørisikovurdering

En miljørisikovurdering udtrykker sandsynligheden for, at der sker en forurening samt konsekvensen af en potentiel miljøforurening (effekten på mennesker og miljø).Miljømyndigheden skal udarbejde en miljørisikovurdering i forbindelse med fastsættelsen af tilsynsfrekvensen for virksomheden/husdyrbruget.


Læs mere her (link). 

Miljøstyrelsen Virksomheder (MST virksomheder) 

Miljøstyrelsens opgaver omkring godkendelse og tilsyn med udvalgte større og miljøtunge virksomheder sker fra Miljøstyrelsen Virksomheders kontorer i København/Slagelse og Aarhus.

Moderselskab/Ejer

Moderselskabet ejer flere datterselskaber, herunder denne virksomhed. Moderselskabet er den overordnede juridiske enhed, jf. CVR-registret.

Myndighed

Myndigheden kan være:

  • Kommunen eller Miljøstyrelsen Virksomheder, som er godkendelses- og/eller tilsynsmyndighed – kaldes miljømyndigheden
  • Kommunen, som er ansvarlig for spildevandstilladelse/tilslutningstilladelse – kaldes spildevandsmyndigheden
  • En politikreds/Rigspolitiet, Arbejdstilsynet, Beredskabsstyrelsen mv., som er myndighed på en risikovirksomhed, kaldes risikomyndighed

Offentliggørelsesdato

Datoen for offentliggørelsen af en sag (eks. tilsynsrapport, tilsynsplan, afgørelser mv), er den dato, hvor sagen er tilgængelig på Danmarks MiljøAdministration (DMA).


Omfattet af VOC-bekendtgørelsen

Angiver om virksomheden har anlæg eller aktiviteter, der bruger organiske opløsningsmidler (VOC = Volatile Organic Compounds) og omfattet af bekendtgørelsen for anlæg og aktiviteter, hvor der bruges organiske opløsningsmidler.

Orientering af borgere fra politiet

I henhold til risikobekendtgørelsen skal politiet offentliggøre: Information til borgerne om risikovirksomheden udarbejdet i samarbejde med virksomheden.

P-nummer

En virksomheds entydige identifikationsnummer, som er koblet til virksomhedens fysiske beliggenhed.

Periode

Angiver tidsperioden som det offentliggjorte dokument/sag omfatter (eks. entilsynskampagne eller en tilsynsplan).

Politikreds

Politikredsen som en risikovirksomhed er underlagt.

Produktionsenhed

En P-enhed (produktionsenhed) er den adresse, som virksomheden drives fra.

Alle virksomheder har mindst en P-enhed og kan have flere P-enheder, hvis virksomheden drives fra flere adresser. Hver P-enhed har et nummer.

PRTR-aktivitet

Aktiviteter omfattet af EU's forordning for PRTR (Pollutant Release and Transfer Register) f.eks. energianlæg. Der er stort sammenfald mellem definitionerne af danske listepunkter, PRTR-aktiviteter og IED-aktiviteter.

PRTR-oplysninger

EU’s PRTR-forordning og FN’s protokol om PRTR har til formål at give borgerne mulighed for at se miljøoplysninger for visse virksomhedsaktiviteter (eks. store kraftvarmeværker, stålværker, glasværker osv.). Oplysninger om virksomhedens PRTR-aktiviteter videresendes til EU. Oplysningerne omfatter virksomhedens udledninger til vand og luft (angivet i kg/år) samt overførsler af affald væk fra virksomheden (tons/år).

 

Se også E-PRTR på kommissionens hjemmeside (eksternt link). Her kan du f.eks. finde virksomhedernes udledninger til vand og luft samt overførsler af affald væk fra virksomheden.

Revurdering

Godkendelsespligtige virksomheder / husdyrbrug skal revurderes, når eksempelvis nye EU BAT-konklusioner er vedtaget. Desuden skal en virksomheds miljøgodkendelse revurderes, når retsbeskyttelsesperioden på 8 år, fra godkendelsens ikrafttrædelse, er gået.


Læs mere her (link).

Risikoaktiviteter

Når virksomheder fremstiller, opbevarer eller bruger store mængder af giftige, brandfarlige eller eksplosionsfarlige stoffer, er der risiko for uheld med alvorlige konsekvenser for mennesker og miljø. Virksomheder med sådanne aktiviteter er omfattet af risikobekendtgørelsen.

 

Læs mere her (link).

Risikoanmeldelse (dato)

Dato for miljømyndighedens modtagelse af en risikoanmeldelse fra en virksomhed, der har aktiviteter/oplag, der er omfattet af risikobekendtgørelsen.

Risikogrundlag

Risikogrundlaget definerer de virksomhedskategorier, der benyttes af risikomyndighederne, f.eks. om der er tale om bilag 1-virksomheder, transportvirksomheder, kloranlæg, mv.


Læs mere her (link).

Risikotilsyn

Et særligt tilsyn på risikovirksomheder, der fokuserer på risikoaspekter. Et risikotilsyn (en risikoinspektion, som er det begreb, som blev benyttet ifm. Seveso II) indgår i et inspektionsprogram. Miljømyndigheden, Arbejdstilsynet og kommunalbestyrelsen samarbejder om at planlægge og gennemføre et systematisk inspektionsprogram eller andre kontrolforanstaltninger, der er passende i forhold til den enkelte virksomhed.


Læs mere her (link). 

Risikotilsyn (dato)

Datoen for risikotilsynets udførelse.


Risikotilsynsrapport sendt (dato)

Angiver datoen for afsendelse af en risikotilsynrapport, som er opfølgningen på et fysisk besøg på risikovirksomheden.

Risikoscore

Ved en miljørisikovurdering beregnes en samlet risikoscore (også kaldet en risikoværdi) for hver virksomhed og hvert husdyrbrug. Virksomheden / husdyrbruget scores på 5 parametre:

  1. Har virksomheden miljøledelse, og arbejder den systematisk med miljøforbedringer?
  2. Overholder virksomheden miljølovgivning og -regler?
  3. Håndterer og opbevarer virksomheden kemikalier og farligt affald uden risiko for forurening af omgivelserne hhv. forebygger husdyrbruget forurening fra oplagret husdyrgødning?
  4. Udleder virksomheden forurenende stoffer til luft, jord- og/eller vandmiljø hhv. hvor stort er husdyrbruget?
  5. Ligger virksomheden i et sårbart naturområde eller hvor stor er afstanden til følsomme områder og/eller områder med drikkevandsinteresser?


Se Miljørisikovurdering eller læs mere her (link).

Risikovurdering

Se Miljørisikovurdering


Seneste miljøgodkendelse

Virksomhedens seneste miljøgodkendelse. Det kan være en tillægsgodkendelse til virksomhedens hovedmiljøgodkendelse.

Sikkerhedsdokumentation

Gælder for risikovirksomheder: Sikkerhedsdokumentation dækker over Kolonne 2-virksomheders sikkerhedsdokument eller Kolonne 3-virksomheders sikkerhedsrapport. Det er virksomhedens opgave at udarbejde sikkerhedsdokumentationen.

SPIRS-aktivitet

Gælder for risikovirksomheder: En virksomhed kan udover en hoved- og biaktivitet også have en SPIRS-aktivitet, f.eks. produktion og opbevaring af fyrværkeri, jf. EU's SPIRS-aktivitetsliste. Virksomheder med sådanne aktiviteter er omfattet af risikobekendtgørelsen.

Status

En virksomhed/et husdyrbrug har status som ”aktiv”, så længe miljømyndigheden skal kontrollere om virksomheden overholder eksisterende miljøgodkendelser, tilladelser, påbud, kommunale forskrifter og regulativer. F.eks. vil et deponi, som er ophørt i CVR-terminologi, fordi der ikke længere er økonomiske aktiviteter forbundet med virksomheden, men hvor der stadigvæk tages målinger for at overvåge udvaskningen af farlige stoffer, betragtes som ”aktiv”. Først når tilsynsforpligtelsen er ophørt, bliver virksomheden betragtet som ”inaktiv”. Status kan også dække over, om sagen (dokumentet) er i udkast, i høring eller om der er tale om en endelig version. Endelig kan status også angive om eks. en sag (eks. håndhævelse) er efterkommet eller påklaget – eller om der er andre forhold gældende.

Tilsynsfrekvens

Tilsynsfrekvensen beregnes ud fra miljørisikovurderingen og angiver hvor hyppigt en virksomhed / et husdyrbrug skal have et miljøtilsyn.


Læs mere her (link). 

Tilsynsindberetninger

Tilsyns- og godkendelsesmyndighedens årlige indberetning til Miljøstyrelsen af data for hvor og hvilke typer tilsyn myndigheden har udført, hvilke håndhævelser der er givet, hvor mange miljøgodkendelser der er meddelt mv.


Læs mere her (link).

Tilsynskampagner

Tilsynsmyndigheden skal gennemføre to tilsynskampagner om året og offentliggøre den samlede konklusion af sin indsatsløbendei forbindelse med hver enkelt tilsynskampagne, herunder mål, effekter og titel på kampagnen.

Tilsynsplaner

Tilsynsmyndighedens planer, der beskriver hvordan tilsynsindsatsen på miljøområdet for den kommende 4-årige periode overordnet vil blive gennemført.Miljøtilsynsplanen skal opdateresmindst hvert 4. år. Tilsynsmyndigheden skal offentliggøre udkastet til en miljøtilsynsplan med oplysning om, at alle har ret til at kommentere den inden for 4 uger. Efter udløbet af 4 ugers fristen indarbejdes eventuelle ændringer i miljøtilsynsplanen og den endelige plan offentliggøres.

 

Læs mere her (link). 

Tilsynsrapporter

Tilsynsmyndigheden skal efter ethvert fysisk tilsyn på virksomheden eller husdyrbruget udarbejde en tilsynsrapport, der beskriver virksomhedens eller husdyrbrugets overholdelse af regler m.v. Tilsynsmyndigheden skal sende tilsynsrapporten til virksomheden eller husdyrbruget senest 2 måneder efter tilsynet og meddele, hvilke oplysninger i tilsynsrapporten tilsynsmyndigheder planlægger at offentliggøre. De udvalgte oplysninger fra tilsynsrapporten skal offentliggøres senest 4 måneder efter tilsynsbesøget.

 

Læs mere her (link).

Type

Angiver hvilken type en sag/genstand:

  • Eks. type tilsyn, der er udført på virksomheden (eks. Basistilsyn, Prioriteret tilsyn, Kampagnetilsyn,Relateret tilsyn, § 9 tilsyn eller Øvrige tilsyn) eller
  • Eks. en afgørelse, miljømyndigheden har truffet (eks. miljøgodkendelse, tillæg til miljøgodkendelse, revurdering) eller
  • Eks. typen af risikodokumentation, der er tale om (eks. sikkerhedsdokumentation eller beredskabsplaner)
  • Osv.

Udveksling af information mellem domino-virksomheder

Gælder for risikovirksomheder og angiver om dominovirksomhederne har udvekslet informationer omkring risikoaktiviteter, beredskab mv. Virksomhederne er forpligtet til at holde hinanden orienteret omkring dominoeffekter.

Virksomhedstype/Virksomhedsgruppe

I miljøtilsynsbekendtgørelsen er virksomhederne opdelt i virksomhedsgrupper jf. bilag 3 (eller virksomhedstyperjf. bilag 2) og placeret på en prioriteringsliste: 1a, 1b eller 2, som indikerer hvor hyppigt de som minimum skal have et fysisk tilsyn:

  1. Virksomheder omfattet af godkendelsesbekendtgørelsens bilag 1 [kategori 1a]
  2. Sohold godkendt efter HDGL §12 eller godkendelsesbekendtgørelsen [kategori 1a]
  3. Slagtesvin godkendt efter HDL §12 eller godkendelsesbekendtgørelsen [kategori 1a]
  4. Fjerkræhold godkendt efter HDL §12 eller godkendelsesbekendtgørelsen [kategori 1a]
  5. Virksomheder omfattet af godkendelsesbekendtgørelsens bilag 2 (minus dambrug) [kategori 1b]
  6. Husdyrbrug efter MBL §33 eller HDGL §11/12(derikkeer IE-husdyrbrug) [kategori 1b]
  7. Husdyrbrug jf. HGL § 3 er husdyrbrug med mere end 3 dyreenheder [kategori 2]
  8. Virksomheder/husdyrbrug omfattet af Brugerbetalingsbekendtgørelsens bilag 1 [kategori 2]
  9. Autoværksteder - Virksomheder omfattet af autoværkstedsbekendtgørelsen [kategori 2]
  10. Renserier - Virksomheder omfattet af bekendtgørelsen om etablering og drift af renserier [kategori 2]
  11. Arealer omfattet af HGL § 16 (men ikke omfattet af HDL § 3) [Kategori 2]
  12. Ferskvandsdambrug (Punkt I 202 på godkendelsesbekendtgørelsen)
  13. Maskinværksteder - Virksomheder omfattet af maskinværkstedsbekendtgørelsen [kategori 1b
  14. Andre virksomheder og anlæg, der er omfattet af § 42 i lov om miljøbeskyttelse undtagen vindmøller
  15. Vindmøller
  16. Husdyrbrug med 3 dyreenheder eller færre end samt dyrehold omfattet af Brugerbetalingsbekendtgørelsen
  17. Øvrige landbrug


Læs mere i miljøtilsynsbekendtgørelsen (eksternt link).

 




See also
Forside
Søg virksomheder
Seneste offentliggørelser
Rapporter
Tilmelding til nyheder
Indlæs data
Værktøjer